Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Arıcılardan sahte bal uyarısı

Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, “Artvin balı” adı altında sahte ürünlerin satıldığını belirterek, vatandaşları uyardı. Durmuş, sahte balın laboratuvar testleriyle anlaşılabileceğini, gözle veya damak tadıyla tespit etmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, "Artvin balı"

Artvin balının son yıllarda kalitesiyle ön plana çıkmasının ardından, internet sitelerinde sahte bal satışı da artış gösterdi. Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, bu durumun Artvinli üreticileri olumsuz etkilediğini ve sahte bal ile mücadele konusunda hukuki sürecin başlatıldığını söyledi.

”SAHTE BAL ‘ARTVİN BALI’ ADIYLA SATILIYOR”

Durmuş, “Son yıllarda Artvin balının kalitesiyle ön plana çıkmasıyla sahtekârlar, site üzerinden Artvin balı adı altında bal satmaya başladılar. Bu da bizim Artvin arıcısını çok yordu. Artvin’de yaklaşık bin 400 kayıtlı arıcı bulunmakta. Sahte balı ağzıma almak istemiyorum çünkü Artvin’de sahte bal bulmak çok zor. Arıcılarımızın hiçbirinde sahtekârlık yoktur. Ancak dışarıda sahte bal, ‘Artvin balı’ adıyla satılıyor. Bu da bizim için büyük bir sorun. Sahte balı anlamak için laboratuvar gerekir. Gözle, damakla, balın akışına bakarak sahte olup olmadığını anlayamayız. Analiz yapmadan karar verilemez” diye konuştu.

“ŞİŞEDEKİ BAL, BAL OLMAYABİLİR” 

Alınan balın üzerinde etiketi, dolum tarihi, hangi tesiste dolduğu, son kullanma tarihi ve parti numarası olmayan ürünlere güvenilemeyeceğini belirten Durmuş “Şişedeki pekmezi bal diye satarlar. Tüketiciler mutlaka güvenilir üreticiden alışveriş yapmalı. Hele hele Artvin’den almalılar. Artvin balı bin 500 ila 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Ancak son günlerde bazı sitelerde gramı milyon dolara satılan bal ilanları görüyoruz. Bu tür ilanlara kimse inanmasın. Biz arıcılar bakanlıktan işletme numarası almadan üretim yapamıyoruz. Vatandaşlar bu numaraları kontrol ederek balın kime ait olduğunu görebilir. Böylece güvenle tüketebilirler” şeklinde konuştu.

“ARTVİN SAYESİNDE 6 FARKLI BAL TÜRÜ ÜRETİYORUZ” 

Artvin’in coğrafi yapısının farklı rakımlarda çeşit çeşit bal üretimine olanak tanıdığını ifade eden Durmuş, “Artvin’de kestane balı, çiçek balı, ıhlamur balı, orman gülü balı, yaban mersini balı ve yayla balı üretiliyor. 0 rakımdan 2 bin 600 rakıma kadar arılarımız nektar topluyor. Bu zenginlik, balımıza da yansıyor” ifadelerini kullandı.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Derince Belediye Başkanı Av. Sertif Gökçe, 23 Nisan Ulusal Egemenlik
Sıradaki Haber Derince’de miniklerle 23 Nisan coşkusu