Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Kültürel miras “kenevirle” korunacak

SEKA Kağıt Müzesi, tarihi eserlerin onarımında kullanılan ve daha önce yalnızca yurt dışından temin edilebilen asitsiz kağıtları kenevirle üretmeyi başardı. Türkiye’de daha önce üretilmeyen asitsiz kağıtlar, geleneksel yöntemlerle Kocaeli’de üretilerek hem kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacak hem de dışa bağımlılık azaltılacak.

SEKA Kağıt Müzesi, tarihi eserlerin onarımında kullanılan ve daha önce

Temeli 1934 yılında atılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan SEKA Kağıt Fabrikası, restore edilmesinin ardından 2016 yılında müze olarak hizmete açıldı. Kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve techizatların sergilendiği müzede, Türkiye için önemli projeye imza atıldı.

“DOĞAYI DA GÖZETİYOR”

Türkiye’de daha önce üretilmeyen asitsiz kağıtlar, geleneksel yöntemlerle Kocaeli’de üretilerek hem kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacak hem de dışa bağımlılık azaltılacak. Kenevir bitkisinden üretilen bu özel kağıtlar, el yazması eserlerin restorasyonunda kullanılabilecek. SEKA Kağıt Müzesi’nin Ar-Ge ekibinde yer alan Emre Külcü, “SEKA Kağıt Müzesi’nde çeşitli kağıt hamuru üretimi yöntemlerini kullanarak kağıt hamuru elde ediyoruz. Aynı zamanda selüloz pişirmesi yaparak selüloz elde ediyoruz. Asitsiz kağıt üretiminde alternatif bitkiler kullanmaya yönelik araştırmalarımızda kenevirden asitsiz kağıt elde ettik. Kenevir yüksek selüloz oranına sahip çok dayanıklı ve kuvvetli bir bitki. Birçok sektörde olduğu gibi kağıt endüstrisinde de kullanılıyor. Ürettiğimiz kağıt yalnızca tarihi eserleri korumakla kalmıyor, aynı zamanda doğayı da gözetiyor” dedi.

KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR

Geliştirilen asitsiz kağıtlar, İstanbul Atatürk Kitaplığı’ndaki restoratörler tarafından test edilerek tarihi eserlerin korunması için uygunluğu onaylandı. Geleneksel kağıtlarda bulunan asit, yıllar içinde kırılganlığa neden olarak el yazmalarına zarar verirken, SEKA Kağıt Müzesi’nin proje kapsamında butik olarak ürettiği bu özel kağıtlar, tarihi eserlerin uzun yıllar boyunca sağlıklı kalmasını sağlayacak ve kültürel mirasa katkı sunacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen bu yenilikçi proje, tarihi eserlerin korunmasında bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor. SEKA Kağıt Müzesi, sanayi mirasını yaşatırken aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına da katkı sağlamaya devam ediyor.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başiskele'de çocuklar, kendileri için düzenlenen Karagöz ve Hacivat, Nasreddin Hoca,
Sıradaki Haber Başiskele’de çocuklar kahkahaya boğuldu