Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşe maruz kalma süresi artarken, uzmanlar cilt sağlığına yönelik önemli uyarılarda bulunuyor. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Vildan Manav, Mayıs ayının “Cilt Kanseri Farkındalık Ayı” olması sebebiyle güneşin olumsuz etkileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Cilt kanserlerinin en tehlikeli türlerinden biri olan melanom konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Manav, özellikle güneş kremi kullanımı ve solaryumun zararlarına değindi.
GÜNEŞ KREMİ KULLANIMI CİLT KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR
Güneş kremlerinin kansere neden olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu bulunmadığını vurgulayan Doç. Dr. Manav, “Aksine düzenli güneş kremi kullanımı, özellikle melanom riskini yüzde 50’ye varan oranlarda azaltabiliyor” dedi. En az 15 faktörlü koruyucu içeren güneş kremlerinin dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürülmesi gerektiğini belirten Manav, kremlerin iki saatte bir yenilenmesinin önemini hatırlattı. İnternetten alınan ürünlerde son kullanım tarihi ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Manav, dermatolog önerisiyle alınan ürünlerin tercih edilmesini önerdi.
BENLERİN TAKİBİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Melanomun, ciltteki benlerden gelişebileceğini veya kendiliğinden ortaya çıkabileceğini belirten Manav, “Kişiler kendi vücutlarını iyi tanımalı, benlerinde renk, şekil veya sınır düzensizliği fark ederlerse mutlaka bir dermatoloğa başvurmalı” dedi. Düzenli güneş koruyucu kullanımıyla melanom riskinin ciddi oranda azaltılabileceğine dikkat çeken Manav, erken teşhisin yaşam süresini doğrudan etkilediğini söyledi.
GÜNEŞ MARUZİYETİ MELANOM VAKALARINDA ARTIŞA NEDEN OLUYOR
Covid-19 sürecinde ihmal edilen sağlık kontrolleri ve artan güneş maruziyetinin melanom vakalarında artışa yol açtığını belirten Manav, “Artık nadir görülen vakaları günlük pratikte daha sık karşılıyoruz. Güneş lekesi sandığımız durumlar farklı bir cilt hastalığı olabilir. Bu nedenle dikkatli olunmalı” şeklinde konuştu.
SOLARYUM KULLANIMI TEHLİKE SAÇIYOR
Bronzlaşmak amacıyla solaryuma yönelen kişileri uyaran Manav, “Solaryum eşittir melanom diyebilirim. Kısa sürede yoğun UV maruziyeti sağladığı için çok ciddi bir risk oluşturur. Güneşin yıllar süren etkisini, solaryum çok daha kısa sürede verebilir. Bu da cilt kanseri riskini katlıyor” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ GÜNEŞ YANIKLARI GELECEKTE RİSK YARATIYOR
Çocukluk çağında yeterli güneş koruması sağlanmayan bireylerde, ilerleyen yaşlarda cilt kanseri görülme olasılığının arttığını vurgulayan Manav, “Özellikle açık tenli bireyler, çillenmeye yatkın olanlar ve güneş altında çalışan kişiler daha dikkatli olmalı. Güneş kremi olmadan dışarı çıkmamalı, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmamalı” dedi.
BENLERE LAZER UYGULAMASI YAPILMAMALI
Cilt lekeleriyle ilgili bilinçsizce uygulanan işlemlerin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Manav, “Bir hastamız alın bölgesindeki lekeye lazer uygulattıktan sonra bize başvurdu. İncelemeler sonucunda ne yazık ki melanom teşhisi konuldu. Benlere asla lazer yapılmamalı çünkü tanı konulmasını güçleştiriyor ve süreci hızlandırabiliyor” uyarısında bulundu.
MELANOM ARTIK GENÇ YAŞLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR
Son yıllarda melanomun görülme yaşının 20’li ve 30’lu yaşlara kadar düştüğünü ifade eden Manav, “Genç bireyler bu tür lekeleri genellikle önemsemiyor. Ancak erken fark edilmezse sonuçlar çok ciddi olabilir. Bu nedenle ciltteki her değişiklik dikkatle takip edilmeli” diyerek sözlerini tamamladı.