Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) Basın Toplantısı, Kocaeli Sanayi Odası ev sahipliğinde Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli İŞKUR İl Müdürü Sn. Ulvi Yılmaz, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Sn. Ömer Akmanşen, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Sn. Necmi Bulut, Gebze Ticaret Odası Başkanı Sn. Abdurrahman Aslantaş, Körfez Ticaret Odası Başkanı Sn. Recep Öztürk’ün katılımlarıyla, bugün gerçekleştirildi.
“ASIL İHTİYACIMIZ ARA ELEMAN”
Toplantıda açıklamalarda bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bildiğiniz üzere sanayicilerimizin en önemli sorunlarından biri ara eleman açığı. Reel sektör olarak nitelikli ara eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Ara eleman açığını kapatmanın yolu ise mesleki eğitimden geçiyor. Asıl ihtiyacımız olan kaliteli ara eleman yetiştirecek bir mesleki eğitim sistemi oluşturmak ve insanımızı doğru bilinçlendirerek bu alanlara yönlendirmek.
İSTİHTAMDA OLUMLU ARTIŞ
Nitelikli ara elemanların, aslında aranan eleman olduklarını ve yüksek ücretli iş bulma potansiyelleri olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Özellikle meslek lisesi mezunlarına pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu kapsamda KSO olarak, 2015 yılından itibaren araştırma raporları hazırladık. İlk çalışmamız ile mesleki eğitimin sorunlarını irdeledik. İkinci projemizde; ilk çalışmamızda elde ettiğimiz bulguları ve oluşturduğumuz önerileri deneysel metotlarla doğruladık. Üçüncü bilimsel saha araştırmamızı ise işsiz sayısındaki artış ve işletmelerin işgücü ihtiyacı arasındaki zıt ve çelişkili durumun anlaşılabilmesi için gerçekleştirdik. Kocaeli Üniversitemiz işbirliği ile yaptığımız bu araştırmalarda; mesleki eğitimde hem niceliksel, hem de niteliksel sorunların olduğunu teyit ettik. Çalışmalarımızda, Kocaeli’yi ilimize benzeyen İtalya’nın Torino şehri ile karşılaştırdık.
Bu karşılaştırmaya göre;
→ Torino’da mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı → yüzde 74,44 ve
→ Sadece imalata yönelik mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı → yüzde 44,8 iken;
→ Kocaeli’nde mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı → yüzde 53,2 (şuan yüzde 38,8)
→ Sadece imalata yönelik mesleki eğitimdeki öğrenci dağılımı ise → yüzde 21,2 (şuan yüzde 15,96)
→ Türkiye’de bu ortalama → yüzde 15 seviyesinde
“100 ÖĞRENCİDEN 39 TANESİ MESLEK LİSESİ TERCİH EDİYOR”
Örneğin ortaöğretim çağındaki 100 öğrencinin 39 tanesi meslek lisesini tercih ediyor, bu 39 öğrencinin de sadece 16 tanesi imalata yönelik mesleklerde eğitim alıyor. Yani 100 öğrencimizin sadece 16’sını fabrikalarımıza gönderebiliyoruz. Bu çalışmalarımızın sonuçlarını ve önerilerimizi de tüm kamuoyu ile paylaştık. Bu araştırma raporlarında elde ettiğimiz tecrübe ve bilgi ile 2018 yılından itibaren uygulamaya dönük projeler geliştirmeye ve mesleki yeterlilik eğitim ve sınav hizmetleri vermeye başladık. Mesleki eğitim çalışmaları kapsamında; TOBB tarafından yürütülen “81 İlde 81 Okul Projesi”ne dahil olan “İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” odamıza sahiplendirildi. Bu çerçevede Odamız, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanları ile İl Milli Eğitim Müdürü ve yöneticilerinden oluşan Protokol Yürütme Kurulunda ilimizdeki mesleki eğitimin ihtiyaç ve sorunlarını görüşüyoruz. “Doğu Marmara’da Geleceğin İşlerine Uyum” projemizde de bu okulumuz ile işbirliği yaptık.
“BİR NEBZE DE OLSA ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYORUM”
Bugünkü konumuza dönecek olursak; Bildiğiniz üzere 2010- 2016 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında imzalanan protokol kapsamında UMEM Projesi (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Türkiye genelinde başlatılmıştı. UMEM Projesinde → 4.952 kişi ile istihdam ile Türkiye birinciliğini devam ettirdik. Bu günde bir araya geldiğimiz “Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı” ile de işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu programda; üye firmalarımız meslek bazında işgücü taleplerini Odalarımıza iletecekler ve biz arayüz olacağız. Programın ayrıntılarını İŞKUR Müdürümüz paylaşacağı için detaya girmek istemiyorum. Söz konusu programın ilimizde ve Türkiye’deki ara eleman sorununa bir nebze de olsa çözüm olacağına inanıyorum.” Dedi.
TEKNİK DETAYLAR
Teknik detayları paylaşan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, “Bilindiği üzere daha önceden işbaşı eğitimleri desteğimiz sürüyor. Şimdi de NİYEP dediğimiz protokolü imzalandı. Bununla ilgili bu protokol ile işgücü piyasasının talep ettiği iş gücünün yetiştirilmesi için teorik ve pratik eğitimler birleştirmesini içerecek şekilde mesleki eğitim amaçlanmaktadır. Bu kapsamda meslek bazında iş gücü taleplerini bir meslekte en az 5 kişinin talep etmesi halinde kurs açılacaktır. Talepte bulunan işverenin çalışma sayısı da dikkate alınacaktır. Kurslarda milli eğitim bakanlığı ve üniversite tarafından onaylanan eğitim programları uygulanacak. Eğitim sonunda MYK belgesi veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi verilecektir. Bu eğitimleri yaptıktan sonra yüzde 60 istihdam seviyesi olacaktır. Zaruri giderlere baktığımızda kursiyerler eğitime katıldıktan sonra gün kadar zaruri gider ödemesi yapılacaktır.
İŞKUR KARŞILAYACAK
Kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigortası ve primleri İŞKUR tarafından ödenecektir. Teorik eğitim kısmında, ek ders saat ücretinin 4 katına kadar ödeme yapılacaktır. NİYEP’in işveren açısından avantajlarına baktığımızda 6 aylık bir kurs düzenlenmesi halinde asgari üçerin işverene maliyeti 5 puanlık indirimle iş verene destek sağlayacak. İşveren istihdam edeceği kişileri eğitimin pratik kısmında tamamına erişim imkânı bulunmakta. Bu eğitim esnasında iş yerlerinde çalıştırabilecek ve beğendiği yüzde 60’lık kısmı işe alabilecektir.” ifadelerini kullandı.