Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Uzmanı açıkladı: “Oruç obeziteyi önleyebilir”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, oruç tutan kişilerde yapılan araştırmalara göre, bağırsak mikrobiyotasındaki yararlı bakterilerde artış görüldüğünü ifade ederek, “Aynı zamanda yapılan bu çalışmalar bağırsaklardan salgılanan iştah hormonları üzerinde düzenleyici etki gösteren orucun, obezitenin önlenmesinde de faydalı olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, oruç tutan kişilerde yapılan

VM Medical Park Gebze Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Köroğlu, Ramazan ayında mide sorunlarından korunmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgilendirmede bulundu. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Köroğlu, sahur ve iftar öğünlerinde tercih edilmesi gereken besinleri sıraladı.

SAHURDA PROTEİN VE MİNERAL AĞIRLIKLI BESİNLER TÜKETİLMELİ
Dr. Köroğlu, “Sahurda haşlanmış yumurta, lor peyniri, yoğurt, hurma, çiğ kuruyemişler gibi protein ve mineralden zengin besinler tüketilmelidir. Bal, reçel, kaymak gibi şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekler gün içerisinde susamanıza ve acıkmanıza neden olacaktır” dedi.

İFTARDA DENGELİ BESLENME ŞART
İftarda dengeli beslenmenin önemine değinen Köroğlu, “Çorba, kırmızı et, balık, tavuk, salata ve yoğurt gibi yiyecekler gün içerisindeki mineral ve protein dengemizi koruyacaktır. En önemli noktalardan biri su içmektir. Suyu iftar ile sahur arasına yayarak içmeliyiz. Arka arkaya çok miktarda içilen su vücudumuzda tutulmayacak, idrarla atılacaktır” ifadelerini kullandı.

“YEMEK YEDİKTEN SONRA HEMEN YATILMAMALIDIR”
Ramazan ayında mideyi yormamak için önerilerde bulunan Uzm. Dr. Köroğlu, “Sahurda da iftarda da yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır. Yemek aralıklı şekilde yenilmeli, lokmalar iyice çiğnenmelidir. Aksi halde şişkinlik, yanma, ağza acı su gelmesi gibi şikayetler olacaktır. Kızarmış, acı, yağlı, çok baharatlı ve asitli yiyecekler mide sorunlarını en sık tetikleyen besinlerdir” diye konuştu.

“SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ”
Ramazan ayında tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Köroğlu, “Ramazan ayında ve bayramda geleneksel olarak şerbetli tatlılar ikram edilmektedir. Ancak şerbetli tatlıların şeker içeriği yüksektir ve kanda hızlıca şeker yüksekliğine sebep olmaktadır. Tatlı tercih edilecekse yemekten 1-2 saat sonra az şekerli sütlü tatlılar, kuru-taze meyve, meyve kompostoları veya şeker içeriği düşük bitter çikolata tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

“MİDE YANMASI VE HAZIMSIZLIK GÖRÜLEBİLİR”
Ramazan’da en sık görülen mide şikayetlerine de değinen Köroğlu, “Midede yanma, ağza acı su gelmesi, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık en sık karşılaşılan sorunlardır. Bu şikayetler genellikle hızlı ve fazla yemek yeme, yeterli su içmeme ve hareketsiz olma nedeniyle ortaya çıkar. Gün boyu susuz kalındıktan sonra iftarda arka arkaya çok miktarda su içmek, besinlerin sindirimini zorlaştıracaktır. Açlık sonrası hızlı yemek yememek, lokmaları iyice çiğnemek ve iftardan sonra yürüyüş yapmak bu şikayetleri azaltacaktır” dedi.

“MİDE HASTALIĞI OLANLARA TAVSİYELER”
Mide ve bağırsak hastalığı olan bireylerin Ramazan’da nasıl beslenmesi gerektiğini de anlatan Köroğlu, “Günlük alınması gereken kalori miktarı aşılmamalıdır. Tek öğünde fazla yemek tüketilmemeli, yemek hızlı yenmemelidir. Bu sayede yeterli tükürük ve mukus salgılanarak mide asidine karşı koruma sağlanır. İftara hafif yiyeceklerle başlayıp 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Yemek ile yatma zamanı arasında en az 2 saat olmalıdır. Kızartma, yağlı, acı, çok baharatlı yiyeceklerden ve aşırı kahve-çay, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Kabızlığı önlemek için lifli gıdalar tüketilmeli ve iftar sonrasında yürüyüş yapılmalıdır. Ayrıca mide-bağırsak hastalığı ilaçları doktora danışılarak sahur ve iftara göre düzenlenmeli, aksatılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ”
Oruç süresince tansiyon düşüklüğü ve baş ağrısı şikayetlerinin sıkça görüldüğüne dikkat çeken Dr. Köroğlu, “Bunu önlemek için mutlaka iftardan sahura kadar olan zaman diliminde sık sık su, soda, ayran ve bitki çayları tüketilmelidir. Ortalama 2-2,5 litre su içilmelidir. Çay ve kahve gibi idrar söktürücü özelliği olan içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır” dedi.

“ORUÇ TUTMAK BAĞIRSAK SAĞLIĞINA FAYDALI”
Son olarak, oruç tutmanın bağırsak sağlığına faydaları olduğuna da değinen Uzm. Dr. Köroğlu, “Oruç tutan kişilerde yapılan araştırmalara göre bağırsak mikrobiyotasında yararlı bakterilerde artış görülmüştür. Aynı zamanda yapılan bu çalışmalar, bağırsaklardan salgılanan iştah hormonları üzerinde düzenleyici etki gösteren orucun, obezitenin önlenmesinde de faydalı olduğunu ortaya koymuştur” diye konuştu.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kocaeli’nin 12 ilçesinde bugün (15.03.2025) nöbetçi eczanelerin tam listesi…
Sıradaki Haber Kocaeli’de bugün nöbetçi eczaneler