Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Ramazan ayında yeterli beslenmeye dikkat

Ramazan ayında beslenmenin önemine değinen uzmanlar, sahur yapılmadığı zaman tek öğünde beslenme olduğunu ve bunun yetersiz kalması sonucu bağışıklık sisteminde çökme olabileceğine dikkat çekiyor.

Ramazan ayında beslenmenin önemine değinen uzmanlar, sahur yapılmadığı zaman tek

Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sena Nazlı, Ramazan ayında düzenli beslenmenin önemli olduğunu, yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemine zarar verdiğini belirterek, “Ramazanda beslenme oldukça önemli. Daha çok aslında uykumuz bölünmesin diye sahura kalkmıyoruz ama sahur çok önemli. Sahur yapmadığımız zaman tek öğünde besleniyoruz ve bu da maalesef yetersiz beslenmeye yol açıyor. Yetersiz beslenmeye bağlı olarak da bağışıklık sistemimiz çöküyor. O yüzden buna dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

SAHURDA PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN

Nazlı, sahurda yemek tarzında değil, daha çok kahvaltı şeklinde beslenilmesi gerektiğini belirtti. “Protein içeriği yüksek yani bir yumurta, menemen, omlet çeşitlendirerek tüketilmeli. Peynir çeşitleri seçilmeli ancak çok tuzlu olmamasına dikkat edilmeli ki gün içerisinde susuzluk hissedilmesin. Zeytin tüketilebilir ancak bazı kişilerde susamaya yol açtığı için ceviz ya da avokado ile değiştirebilirler. Yeşillik grubu mutlaka olmalı çünkü susamayı önleyebilir. Ekmek grubu olarak beyaz ekmek yerine tam tahıllı, siyez, ekşi mayalı çavdar ekmekleri gibi lif içeriği yüksek alternatifler tercih edilmeli” dedi.

MEYVE VE YOĞURT TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Nazlı, Ramazan ayında meyve tüketiminin azaldığını belirterek, sahurda bir adet meyve eklenmesi gerektiğini söyledi. “Bunu şekersiz komposto ya da hoşaf şeklinde de tercih edebilirsiniz. Yine protein içeriği yüksek olduğu için hem tok tutsun diye ayran ya da yoğurt da mutlaka sahura ilave edebilirsiniz. Bunlar yetmiyorsa ve hala çok acıkıyorsanız, chia tohumu iyi bir seçenek olabilir. Suyunuza bir yemek kaşığı chia tohumu ekleyerek içebilir ya da yoğurdunuza karıştırabilirsiniz” dedi.

İFTARDA YEMEK YEME HIZINA DİKKAT EDİLMELİ

İftarda sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Nazlı, “İftar yaparken önden 1-2 bardak kadar oda ısısında su içerek orucu açalım. Bir hurma tüketelim çünkü gün içerisinde beslenemediğimiz için kan şekerimiz düşük seyrediyor. Tüketeceğimiz hurma, kan şekerimizi yavaş yavaş yükseltmeye yardımcı olacak” dedi.

İFTARA ÇORBA VE SALATA İLE BAŞLAYIN

Nazlı, iftarda çorba tüketmenin önemine vurgu yaparak, “Önden çorbayla başlayalım, çorba tüketirken yanında yoğurt ve salata eşlik etsin. Çorbadan sonra 5-10 dakika ara verelim. Çünkü çok hızlı yemek gastrit, reflü, gaz, şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda bu hızlı yemek yeme alışkanlığı kilo artışına da sebep olabilir. Bu arada kısa bir mola vererek namaz kılabilir ya da masada biraz bekleyebilirsiniz” dedi.

YEMEKLER DÖNÜŞÜMLÜ TÜKETİLMELİ

Nazlı, yemeklerin tek tip olmaması gerektiğini belirterek, “Bir gün etli yemek yediysek, diğer gün sebzeli yemek yemeliyiz. Bir gün tavuk tükettiysek, sonraki gün kuru baklagil yemekleri eklemeliyiz. Sadece protein ağırlıklı beslenmek doğru değil, dengeli bir beslenme düzeni oluşturmalıyız” dedi.

TAHİNİN FAYDALARI

Nazlı, Ramazan ayında tüketimi artan tahinin besin değeri açısından çok zengin olduğunu belirterek, “Tahin, öğütülmüş susam tanelerinin Arapça adıdır. Antik Yunanlılarda hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise yüksek besin içeriğinden dolayı oldukça tavsiye edilmektedir. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler ile inek sütü alerjisi olanlar için yüksek protein kaynağıdır” dedi.

TAHİN KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİYOR

Nazlı, tahinin kalsiyum içeriği bakımından kemik ve kas sağlığı için oldukça faydalı olduğunu ifade ederek, “Bağışıklık sistemimizi güçlendirir, antioksidan içeriği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirir. A ve E vitamini içerdiği için hem kemikleri hem de kasları koruyucu etkisi vardır. Enerji verici özelliği nedeniyle sporcuların yanı sıra, gün içinde yorgunluk hisseden bireyler de tüketmelidir. Aynı zamanda karaciğer ve böbrek sağlığına faydalıdır” dedi.

TAHİN KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTMEZ

Nazlı, tahinin uzun süre tokluk sağladığını belirterek, “Diyabet hastaları için ekmek yerine önerdiğim bir besindir. Un içermediği için kan şekerini ani yükseltmez ve uzun süre tokluk sağlar. Ramazan ayında enerjim düşüyor diyenler sahurda tahin tüketebilir” ifadelerini kullandı.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son dönemlerde baharın gelmesiyle birlikte özellikle Marmara Bölgesinde görülen sıcak
Sıradaki Haber Kocaelililer dikkat! Şiddetli rüzgar geliyor