Halkın alım gücü hamsiye yetiyor |Kocaeli Balıkhan’ında balık fiyatları Hamsi kilo 50, çupra kilo 60, lüfer tane 70, palamut tane 80, istavrit kilo 100, çinekop kilo ise 160 TL’den satılıyor.
Emrah Sevimli
VATANDAŞ TEZGAHTAN GERİ DÖNÜYOR
Yarım asırdır balıkçı esnafı olan Kemal Bineklioğlu, genellikle Marmara bölgesinde 15 Ocak’tan sonra kar yağdığını ifade ederek, “Bu zaman diliminde balıkların en az dönemine girilir. Şimdi onu yaşıyoruz. Balığın bol olduğu dönem Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve 15 Ocağa kadardır. 15 Ocaktan Şubat’a kadar balıkçılığın en az olduğu dönemdir. Yılbaşından önce 110 liraya sattığımız çinekopun fiyatı şu an 160 lira. Müşteri az, gün içerisinde gelip fiyat pahalı geldiği için geri dönüyorlar. İnsanların cebinde parası yok. Ben istiyorum ki balık 40, 50 lira olsun. İnsanlar alabilsin ve biz de kendimizi döndürebilelim.” ifadelerini kullandı.
Kemal Bineklioğlu
FİYAT YÜKSEK AMA UYGUN
Balığın şu zaman diliminde en kıt olduğunu belirten Bineklioğlu, “Kar yağmadı, yağmur yağmadığında balık çıkmaz diye bir şey yok. Balık ne yağmuru ne karı beklemez. Zamanı geldiğinde çıkar, zamanında da gider. Şu an balığın az zamanı. Şubat’ın 20’sinden sonra balık tekrar bol olacak. Ama yine de fiyatların düşebileceği söylenemez. Çünkü maliyetler yükseldi. Eskiden 10 liralık olan maliyetler 200 liralara dayandı. Bu dükkânın elektrik, su ve maliyetleri 40 bin lira. Balık piyasada yenebilecek en ucuz ve sağlıklı et. Balık en doğal yiyecek. Balık fiyatları yüksek ama uygun.” dedi.
HALKIN ALIM GÜCÜ HAMSİYE YETİYOR
20 senedir balıkçı olan Hakan Tezer ise denizde bu zamanda hamsiden başka bol bir balık olmadığını belirtti. Tezer “Sezon başında palamut boldu, herkes yedi. Palamut bitince fiyatlar biraz yükseldi. Fiyatlar günü gününü tutmuyor. Dün istavrit 130 liraydı bugün 100 lira. En hesaplısı hamsi, 50 lira. Vatandaş çoğunlukla hamsi alabiliyor. Diğer balıklara vatandaşın alım gücü yetmiyor.” ifadelerini belirtti.
Hakan Tezer
Haber: Veli Gülcan | Ecrin Ebrar Sekmen