EYT düzenlemesi haftaya meclise gelebilir | Binlerce çalışanın gündeminde yer alan EYT sorunu 2022’nin sonunda Cumhurbaşkanının yağtığı açıklama ile sonuca kavuşmuştu. Yeni düzenlemeyle, yaş sınırı olmaksızın 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar için emeklilik kapısı açıldı. Konuyla ilgili gelişmeler takip edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin bu hafta Meclis’e gelebileceğini 120 ila 150 milyar lira arasında maliyeti olacağını belirtti.
“MALİYET 12-150 MİLYAR ARASINDA”
EYT’nin 2023’e maliyetinin 150 milyar lira civarında olacağını tahmin ettiğini söyleyen Bilgin içerikte bir değişiklik olmadığını belirterek, “Özel sektör kısmı, 4A’lar, sigortalılar onu ilgilendiriyor. Devleti ilgilendiren tarafı da var. Memurlar emekli olursa onların da ikramiyesi var” dedi. Bilgin, “Yani ortada dolaşan rakamlar genellikle bazıları diyor ki 300 milyar, bazıları diyor 200 milyar EYT’yi diyor. Nasıl hesap yapıyorlar bilmiyorum. Rakamlar bizde, hesap bizde… Ben 150 milyar diyorum ama, maksimum olabilecek şeyi diyorum. 120-150 milyar arasında değişebilir. Çünkü bilmiyorsunuz kaç kişi müracaat edecek. Adama emekli olma ya da hemen emekli yapayım seni mi diyecek?” şeklinde konuştu.
EKSİK GÜNLER YAPILANDIRILAMAZ
EYT kapsamındaki borçlanmaların yapılandırma içinde olmadığını aktaran Bilgin, “Benim 5000, 9000 prim gününü dolduramıyorum ya da 1000 gün eksiğim var yapılandırayım diyemezsin. Mevcut kanunda 1000 gün eksiğin varsa çalışacaksın. Böyle bir borçlanma yok.” dedi. “İhya devreye girebiliyor mu Bağ-Kur’lular için?” şeklindeki soruya Bilgin, “EYT için giremez. EYT’de bilfiil çalışmış olmak gerekir.” yanıtını verdi. Bakan Bilgin, yapılandırma kapsamına giren SGK prim borçları ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini söyledi.