Sahte dövizle mücadele kapsamında, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve yazılım güncellemeleri hız kesmeden devam ediyor.
BANKALAR ARASI UYGULAMA FARKLILIKLARI DİKKAT ÇEKİYOR
Sahte dolarla mücadele kapsamında bankaların uyguladığı farklı tedbirler göze çarpıyor. Bazı bankalar, 2009 yılından önce basılmış 50 ve 100 dolarlık banknotların alımını, makinelerindeki yazılım güncellemeleri tamamlanana kadar durdurdu. Bu bankalar yalnızca yeni baskı 100 dolarlık banknotları kabul ediyor.
Ayrıca, bazı bankaların yüksek tutardaki dövizi nakit olarak kabul etmediği, bazılarının ise basım yılına bakılmaksızın 50 dolarlık banknotları almadığı belirtiliyor. Kamu bankaları ise tüketiciyi koruma ve mağdur etmeme anlayışıyla hareket ediyor.
BANKNOTLARIN SAHTE OLMA İHTİMALİ NEDİR?
Bankacılık sektörü yetkilileri, banka şubelerinden teslim alınan dolarların sahte olma ihtimali bulunmadığını vurguluyor.
TCMB’DEN SAHTECİLİĞE KARŞI SIKI TAKİP
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sahte banknotlarla mücadele konusunda adli mercilerle iş birliği yaparak çalışmalarını sürdürüyor. TCMB, 1 Ocak 2016’da geliştirdiği Sahte Banknot İzleme Sistemi (SBİS) ile banknot sahteciliğini yakından takip ediyor.
SBİS’İN KAPSAMI VE KULLANIMI
SBİS, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü birimleri tarafından kullanılabiliyor. Sistem, sahte banknotların hangi güvenlik özelliklerinde yoğunlaştığını tespit ederek etkin mücadeleye olanak tanıyor.
TCMB’nin internet sitesinde, sahte olduğundan şüphelenilen bir banknotla karşılaşılması durumunda yapılması gerekenlere dair bilgiler yer alıyor.