Hamilelik sürecinde yeterli ve dengeli beslenmek anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşırken, tüketilmesi sakıncalı olabilecek besinlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Diyetisyen Şule Bozkurt, sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için önemli bilgiler paylaştı.
FOLİK ASİT VE DEMİR TÜKETİMİ ŞART
Bozkurt, “Gebelikte yeterli ve dengeli beslenme, hem annenin sağlığının korunması hem de bebeğin büyüme ve gelişiminin tam olarak sağlanması açısından oldukça önemli. 4 yapraklı yonca modeli dediğimiz beslenme planı uygulanmalı. Karışık renklerdeki sebze ve meyve tüketimi de gökkuşağı beslenme modeli açısından önem taşıyor. Folik asit, gebelikte hatta gebelik öncesinde kullanılmaya başlanması gereken bir vitamin. Önemli folik asit kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, yumurta ve avokado gibi besinler. Demir ihtiyacı da artıyor, bu nedenle demir takviyesinin yanında besinlerle de demir alınması gerekiyor. Demir kaynakları; kırmızı et, kümes hayvanları ve kuru baklagiller. Demir emilimini artırmak için C vitamini kaynaklarının da tüketilmesi gerekiyor” dedi.
OMEGA-3 VE KALSİYUM TÜKETİMİNE DİKKAT
Bozkurt, hamilelikte kalsiyum, fosfor ve D vitamininin de önemli olduğunu belirterek, “Kalsiyum kaynakları öncelikle süt ve süt ürünleridir. Omega-3 de bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için kritik rol oynuyor. Bu nedenle haftada 1-2 kez balık tüketimi öneriyoruz ancak cıva içeriği yüksek olan dip balıklarının tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü bu durum anneye toksik etki oluşturabiliyor” ifadelerini kullandı.
BİTKİ ÇAYLARI ERKEN DOĞUMA NEDEN OLABİLİR
Çay ve kahve tüketiminin içeriğindeki kafein nedeniyle gebelikte sınırlandırılması gerektiğini belirten Bozkurt, “Fazla kafein alımı, bebekte demir emilimini azaltabiliyor. Ayrıca bazı bitki çayları rahim kasılmalarını uyararak erken doğum riskini tetikleyebilir. Günlük 3-4 kupa şeklinde tüketmek son derece risklidir. Bu nedenle doktor onayı olmadan hiçbir bitki çayı tüketilmemeli” dedi.
YANLIŞ BESLENME BEBEĞİN GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR
Gebelikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapan Bozkurt, “Bebek tamamen anneden beslendiği için annenin vitamin ve mineral depoları boşalır, sağlığı bozulur. Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda bebek gelişemez. Hamile kadınlar ‘İki canlıyım, iki kat fazla yemeliyim’ gibi yanlış bir düşünceye kapılmamalı. Son aylarda ayda 1-1,5 kilo alınması öneriliyor. Pestisit riskine karşı sebze ve meyvelerin karbonatlı suyla iyi bir şekilde yıkanması gerekiyor” diye konuştu.
ALKOL VE SİGARA KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ
Gebelikte sigara ve alkol tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Bozkurt, “Sigara ve alkol düşük riskini artırıyor, bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor ve erken doğumu tetikleyebiliyor. Bu nedenle kesinlikle tüketilmemeli. Hamilelikte kilo alımı, annenin mevcut kilosuna bağlı olarak ortalama 9-14 kilo arasında değişir. Anne çok zayıfsa 14 kiloya kadar alabilir, fazla kiloluysa daha az kilo almalıdır” dedi.
SU TÜKETİMİ VE DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART
Bozkurt, hamilelik sürecinde su tüketiminin de büyük önem taşıdığını belirterek, “Gebeler en az 8-10 bardak su içmeli. Ayrıca düzenli egzersiz rutini oluşturulmalı. Sağlıklı bir beslenme düzeni sürdürüldüğünde, hem sağlıklı bir gebelik hem de sorunsuz bir doğum süreci gerçekleşir. Annelerin bu konuda bilinçli olması ve dikkatli davranması gerekiyor” ifadelerini kullandı.