ŞÖNİM’ler (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri), 2012 yılının Aralık ayında 14 ilde pilot uygulama yapılması planlanarak Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon’da hizmete açıldı.
Kasım 2019 itibarıyla ülke geneline yaygınlaştırma çalışmaları tamamlandı. 2022’de Mersin-Silifke, 2024’te İstanbul-Sancaktepe ve İzmir-Menemen’de hizmet vermeye başlamasıyla, ŞÖNİM’lerin büyükşehirlerde ikinci kez açılması süreci fiilen başladı. Bu kapsamda, 2012’de 13 olan ŞÖNİM sayısı bu yıl itibarıyla 84’e ulaştı.
TEK ELDEN DESTEK SAĞLANIYOR
Kanun kapsamında, ŞÖNİM’lerde hizmetin etkin biçimde sunulması için sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyolog ve psikolojik ve rehberlik danışmanlık bölümü mezunu meslek elemanları görevlendiriliyor.
Bunların yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadele alanında hizmet veren ilgili kamu kurum ve kuruluş personellerinden polis, hemşire ve eğitimcilerin de ŞÖNİM’de yarı zamanlı/tam zamanlı görev yapması planlanıyor. Böylece şiddet mağdurunun ihtiyaç duyduğu destek, iş birliği ile tek elden sağlanıyor.
7/24 HİZMET VE İZLEME
Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik, ŞÖNİM’lerde 7 gün 24 saat esasıyla destek ve izleme hizmetleri veriliyor. Bu merkezlerde, tedbir kararlarının izlenmesi ve takibi, şiddet mağdurlarının desteklenmesi, şiddet uygulayanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları ve şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetler yürütülüyor.
TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI
ŞÖNİM’ler, şiddetin önlenmesi ve bu konuda toplumsal bilinçlendirmenin sağlanması amacıyla çeşitli eğitim çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, seminerler ve konferanslar düzenlenerek bireylerin duyarlılık kazanması hedefleniyor.