Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Keneden korunmanın yolları

Havaların ısınmasıyla birlikte doğa yürüyüşleri, piknikler ve tarım faaliyetleri artarken, kene vakalarında da yükseliş yaşanıyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte doğa yürüyüşleri, piknikler ve tarım faaliyetleri artarken,

avaların ısınmasıyla birlikte doğa yürüyüşleri, piknikler ve tarım faaliyetleri artarken, kene vakalarında da yükseliş yaşanıyor. Özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıklara yol açabilen kenelere karşı vatandaşların bilinçli olması büyük önem taşıyor. Uzmanlar, kene ısırıklarından korunmanın hayat kurtarıcı olabileceği uyarısında bulunuyor.

AÇIK ALANLARDA GİYİME DİKKAT EDİN

Uzmanlara göre kenelerin en çok bulunduğu yerler; çalılık alanlar, ormanlık bölgeler ve otlaklardır. Bu tür alanlara gidildiğinde vücut tamamen kapatılmalı, açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Açık renkli kıyafetler sayesinde üzerinize kene yapışıp yapışmadığını daha kolay fark edebilirsiniz. Pantolon paçalarının çorap içine sokulması da kenelerin içeri girmesini engelleyebilir.

DOĞADAN DÖNÜŞTE MUTLAKA VÜCUT KONTROLÜ YAPIN

Doğada vakit geçirdikten sonra mutlaka tüm vücut dikkatlice kontrol edilmelidir. Keneler genellikle saç dipleri, kulak arkası, koltuk altı, diz arkası ve kasık gibi sıcak ve nemli bölgelere tutunur. Çocuklar da bu kontrol sürecinde ihmal edilmemeli, ebeveynler çocuklarını dikkatlice gözden geçirmelidir.

KENEYİ KENDİNİZ ÇIKARMAYIN

Eğer vücudunuza kene yapıştığını fark ederseniz, kesinlikle çıplak elle temas etmeyin ve onu çıkarmaya çalışmayın. Kenenin vücut sıvısıyla temas hastalık bulaştırma riskini artırabilir. En yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, uygun tıbbi müdahaleyle keneyi çıkarılması sağlanmalıdır.

BÖCEK KOVUCU ÜRÜNLER KULLANILABİLİR

Kene riski taşıyan alanlara gitmeden önce, cilt üzerine uygulanabilen böcek kovucu ürünler (repellent) kullanılabilir. Bu ürünler kenelerin vücuda tutunmasını engelleyebilir. Ancak bu tür ürünlerin mutlaka kullanım talimatlarına uygun şekilde ve özellikle çocuklarda dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.

HAYVANLARIN KONTROLÜ DE ÖNEMLİ

Evcil hayvanlar da keneleri taşıyabilir. Özellikle köpek ve kediler doğada vakit geçirdikten sonra tüyleri kontrol edilmeli, veteriner önerisiyle kene önleyici ilaçlar kullanılmalıdır.

ERKEN TESPİT VE TEDAVİ HAYAT KURTARIR

Kene ısırığı sonrasında ateş, halsizlik, kas ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıklar erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk Hukuk Enstitüsü Kocaeli Şube Başkanı Av. Serdar Semih Türeyen’in
Sıradaki Haber Semih Türeyen’in acı günü