Yargıtay: Sokakta izinsiz fotoğraf çekilemez | İstanbul Eyüp’te sokak fotoğrafının çekildiğini fark eden bir vatandaş fotoğrafı çeken kişi hakkında şikâyette bulundu. Şikâyet üzerine savcılık fotoğrafı çeken kişi için “Özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan dava açtı. Yerel mahkeme de sokağı kamusal alan sayarak “fotoğraf çekmesi suç oluşturmaz” kararını verdi. Şikayetinden vazgeçmeyen vatandaş ise dosyayı bir üst mahkemeye taşıdı. Yargıtay 15. Ceza Dairesi ise dosyayı ele aldı. Yerel mahkemenin verdiği kararı yanlış bulan Yargıtay 15. Ceza Dairesi “Özel alan sadece dört duvar arasında değildir” diyerek kararı bozdu. Verilen karar üzerine dava yeniden görülecek.
AVUKAT HAKAN ÇELİKKESER AÇIKLADI
İlke Kocaeli Gazetesi olarak konuyla ilgili görüşlerini Kocaeli Barosuna kayıtlı Avukat Hakan Çelikkeser’e sorduk. Çelikkeser, bu durumun özel hayatın gizliliğinde ihlal suçu oluşturacağını belirterek tazminata yol açabileceğini söyledi.
KANUNDA SUÇ OLARAK BELİRLENEN HER EYLEM TAZMİNATA NEDEN OLABİLİR
Kocaeli Barosuna kayıtlı Avukat Hakan Çelikkeser, kişinin rızası dışında fotoğraf veya video çekilmesinin Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesinde belirtildiğini ifade ederek, özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşturur dedi. Çelikkeser, “Kamusal alanda, yani sokakta yapılan bir çekim, eğer haber amaçlı değilse ve üstün kamu yararı içermiyorsa, bu durumda gene kişinin izni gerekmektedir. Ayrıca Kişilerin fotoğraflarının izinsiz olarak kullanılması, ceza hukuku anlamında suç oluşturuyor. Türk Ceza Kanunu’nun 136’ncı maddesine göre kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme suçunun cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Kanunda suç olarak belirlendiyse her eylem hukuka aykırı olup tazminata neden olabilir.” şeklinde konuştu.
İZİN ALINMADAN HİÇBİR PLATFORMDA YAYINLANAMAZ
Çelikkeser, tazminatın belirlenmesinde kişinin sosyo ekonomik, keder, üzüntü gibi tüm durumların değerlendirilerek miktarın ortaya çıkacağının altının çizdi. Çelikkeser, “Ek olarak şartları sağlaması durumunda Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu’nun 86. maddesine kapsamında değerlendirilmesi mümkündür. Buna göre bir kişinin fotoğrafı eser niteliğinde olmasa bile kendisinin izni olmadan hiçbir platformda halka açık olarak yayınlanamaz. Sonuç olarak kendi fotoğrafınızın ya da videonuzun çekmiş olsanız yahut başkası çekmiş olsa bile belli bir resmin ön ya da arka kısmında bulunsanız bile o kişilerden izin almadan bu fotoğrafların paylaşılması tazminatı gerektirebilir.” ifadelerini kullandı.
Haber: Veli Gülcan