Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Çocuklardaki ekran bağımlılığına dikkat

Çocuklardaki ekran bağımlılığına dikkat | Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Çocuklardaki ekran bağımlılığına dikkat | Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Göz

Çocuklardaki ekran bağımlılığına dikkat | Yarıyıl tatiline sayılı günler kala ebeveynlere uyarılarda bulunan Doç. Dr. Sevil Karaman, uzun süre bilgisayar ve dijital cihaz kullanımının çocuklarda görme bozukluğu olarak dijital göz yorgunluğuna yol açtığını belirtti.

EKRAN GÖZLER İÇİN STRES OLUŞTURUYOR

Dijital cihazların gün içerisinde uzun süre kullanılmasıyla göz yorgunluğu, kuru göz, baş ağrısı, bulanık görme ve boyun ile omuz ağrısına yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Sevil Karaman, “Görme sistemi az gelişmiş çocukların uzun süre bilgisayar ekranına bakması gözler için bir stres oluşturur. Bazı çocuklar pikselli görüntülere uzun süre bakacak odaklanma gücüne sahip değil. Bu tarz çocuklarda görme sorunları oluşur.” dedi.

“ERKEN YAŞTA ÖĞRETİLMESİ GEREKİYOR”

Dijital göz yorgunluğu her yaştan insanı etkilediği vurgulayan Doç. Dr. Karaman, “Cep telefonu ve bilgisayar kullanımı artık hayatın bir parçası. Ekran bağımlılığının risk ve tehlikelerinin çocuklara erken yaşta öğretilmesi gerekiyor” dedi.

“EKRAN KULLANIMI 1-2 SAATLE SINIRLANMALI”

Güvenli bilgisayar ve dijital cihaz kullanımına yönelik bilgiler aktaran Karaman, küçük yaştaki çocukların okul çalışmaları dışında bilgisayar kullanımının 1-2 saatle sınırlanması gerektiğini belirtti. Karaman, “Ekranı yeterince görmek için doğal olmayan şekillerde eğilmek veya esnemek zorunda kalmamaları için çocukların doğru şekilde konumlandırıldığından ve aydınlatmanın uygun olduğundan emin olun. Monitörü göz hizasının biraz altında 40-50 cm uzaklıkta olmalı. Sandalye ise çocuğun kolları rahat bir şekilde masaya dayanacak ve ayakları yere değecek şekilde ayarlanmalı.” ifadelerini belirtti.

“YATMADAN ÖNCE EKRAN KULLANIMI EN AZA İNDİRİLMELİ”

Çocuğunuzun görme yeteneğini izlenmesi ve okuma esnasında sıkıntı olup olmadığı gözlemlenmesi gerektiğini de belirten Karaman, “20-20-20 Kuralını izleyin. Her 20 dakikada bir, en az 20 fit (6 metre) uzaktaki bir şeye 20 saniye ayırın. Gerginliği ve ağrıyı azaltmak için düzenli aralıklarla sırtınızı, kollarınızı, omuzlarınızı ve boynunuzu gerin. Parlama önleyici ekranlar veya gözlük camlarındaki kaplamalar parlamayı ve göz yorgunluğunu azaltabilir. Bulanık görme, göz ovuşturma, kızarıklık ve boyun tutulması gibi göz veya görme sorunları olup olmadığına bakın. Kalıcı görme sorunu fark ederseniz, göz doktorunuza başvurun. Çocuğunuza gözlerini kırpmasını hatırlatın. Göz kırpma, gözleri nemli, rahat ve temiz tutmak için çok önemlidir. Cihazdan yayılan mavi ışık çocuğunuzun uyku döngüsünü bozabileceğinden, yatmadan önce ekran kullanımını mümkün olduğunca en aza indirin.” dedi.

Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1 Masaüstü Reklam 1

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar, dini vecibelerini yerine getirmek için sağlıklı
Sıradaki Haber Kurban seçerken nelere dikkat edilmeli?