Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, kontrolsüz şekilde yapılan fermantasyon işlemlerinin insan sağlığı için büyük riskler oluşturabileceğini belirtti. Alçay, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde hijyen standartlarının eksikliğinin gıda güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekti.
ÖLÜMCÜL BİR TOKSİN: BONGKREKİK ASİT (BA)
Fermantasyonun kontrolsüz koşullarda yapılmasının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Alçay, “Temmuz 2024’te Kuzey Amerika’da bir bireyin, evde fermente edilmiş mısır ogi’si tükettikten sonra bongkrekik asit zehirlenmesinden hayatını kaybettiği bildirildi” dedi. Bu toksinin yanlış fermantasyon süreçlerinden kaynaklandığını belirten Alçay, uygun hijyenik koşulların önemine dikkat çekti.
BONGKREKİK ASİT ORGAN YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİR
Bongkrekik asidin, burkholderia cocovenenans bakterisi tarafından üretildiğini belirten Alçay, bu toksinin özellikle tempe bongkrek gibi Hindistan cevizi bazlı ürünlerde görüldüğünü söyledi. Mart 2024’te Tayvan’da yaşanan bir salgında, ıslak pirinç eriştesi tüketen kişilerin karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları yaşadığını ve bazı vakaların ölümle sonuçlandığını hatırlattı.
FERMENTE GIDALARIN SAKLANMASINDA DİKKAT EDİLMELİ
Dr. Alçay, fermente gıdaların güvenli koşullarda işlenmesi ve saklanmasının önemini vurguladı. Islak pirinç eriştesi gibi yüksek risk taşıyan gıdaların oda sıcaklığında 24 saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini belirten Alçay, “Bu tür ürünler buzdolabında muhafaza edilmeli ve yaz aylarında doğru şekilde ambalajlanmalıdır” dedi.
GIDA GÜVENLİĞİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Fermente gıda tüketiminde hijyenik koşulların sağlanmasının halk sağlığı açısından kritik olduğuna dikkat çeken Alçay, “Hijyen standartlarına uygun üretilmiş ürünlerin tercih edilmesi, tehlikeli toksinlere maruz kalma riskini önemli ölçüde azaltacaktır” açıklamasında bulundu. Alınacak önlemlerin sadece bireylerin sağlığını değil, toplum genelinde gıda güvenliği farkındalığını artıracağını ifade etti.