Doğal gazın güvenli kullanımı için ilk adım, dağıtım şirketinin kontrollerinin tamamlanmasıdır. İlk kez ya da yenilenen sözleşmeler sonrasında sadece dağıtım şirketinin onayıyla doğal gaz kullanımına başlanmalıdır. Sertifikasız kişiler tarafından tesisat veya cihazlara müdahale edilmemeli ve herhangi bir işlem öncesinde mutlaka dağıtım şirketine bilgi verilmelidir.
PERİYODİK BAKIM VE ONARIM YAPILMALI
Cihazların periyodik bakımları ve bacaların kontrolleri her kış öncesi yetkili firmalar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu önlem, yalnızca güvenliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda tasarruflu doğal gaz kullanımını da sağlar.
ESKİMİŞ BAĞLANTI NOKTALARI YENİLENMELİ
Gaz kaçağı riskini en aza indirmek için yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki eski veya yıpranmış ekipmanlar yetkili firmalarca kontrol edilmeli ve gerektiğinde yenilenmelidir.
MENFEZLER KAPATILMAMALI
Temiz hava akışını sağlayan menfezler ve doğal gaz bacaları kesinlikle kapatılmamalıdır. Baca borularının dış ortama çıkan kısımlarında buz kütlesi veya benzeri cisimlerin düşerek zarar verme ihtimaline karşı gözle kontrol yapılmalıdır.
BACA EK YERLERİ SABİTLENMİŞ OLARAK DIŞARIDA BULUNMALI
Yakıcı cihazların bacalarının bina içi yerine dışarıya açılması zorunludur. Bacalar, sızdırmaya karşı önlem alınarak sabitlenmeli ve çevresi kapatılmamalıdır. Baca bağlantılarının tümü yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Aksi halde baca gazına bağlı zehirlenme riski artabilir.
BACALI CİHAZLAR ÖZEL ALANLARDA YER ALMAMALI
Bacalı cihazlar banyo, tuvalet veya yatak odasında kesinlikle bulundurulmamalıdır. Cihazların uyunulan ortamlarda açık bırakılmaması gerekir. Ayrıca karbonmonoksit algılama cihazlarının kullanımı güvenliği artırır.
İZİNSİZ KAZI ÇALIŞMASI YASAK
Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda yapılacak kazılar, ilgili altyapı yönetmelikleri kapsamında ve dağıtım şirketinin bilgisi dahilinde gerçekleştirilmelidir. İzinsiz kazılar can ve mal güvenliği açısından risk oluşturur. Şüpheli durumlarda 187 Doğal Gaz Acil Hattı aranarak bilgi verilmelidir.