Kitap Fuarı kentimizde benim de heyecanla beklediğim en güzel etkinliklerden birisi olmuştur her zaman. Çocukluğumdan beri sevmişimdir okumayı. Kitapların kokusunu, dokusunu… Farklı dünyalar, farklı hikayeler keşfetmeyi.
Artık çoğu şeyi elimizdeki telefonlar, bilgisayarlar ile yapabiliyoruz. Çoğu işimizi de bu şekilde yapmaya alışır olduk fakat bir tek kitap okumaya alışamadım. Eminim ki birçok kitapsever de hala kitapları elektronik ekranlardan okumaya alışamadı.
Türkiye’de genel olarak kitap okuma oranları, dünya ortalamasının oldukça altındadır.
UNESCO’nun 2022 yılı verilerine göre, Türkiye, kitap okuma oranında 173 ülke arasında 86. sırada yer almaktadır
Türkiye’de kitap okuyanların oranı, 2022 yılında %64 olarak tespit edilmiştir.
Bu oran, 2019 yılında %42,3 olarak kaydedilmişti.
Kitap okuyanların oranı, erkeklerde %57, kadınlarda ise %71 olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye’de kitap okuma süresi de oldukça düşüktür. 2022 yılında, kitap okuyanların ortalama kitap okuma süresi, ayda 1 saat 30 dakika olarak tespit edilmiştir.
Bu üzücü tabloya baktığımızda kitap fuarları gibi etkinlikler biz kitapseverleri mutlu ediyor. Yüz binlerce kitap okurlarına kavuşuyor, gençlerimizi okumaya düşünmeye teşvik ediyor.
Ülke genelinde okunma oranları bu kadar düşükken Kocaeli Kitap Fuarı’nın Türkiye’de son 5 yılda en çok ziyaret edilen kitap fuarı olması ise kentimiz için büyük bir gurur kaynağı olmuştur.
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek olan Kocaeli Kitap Fuarı 7-15 Ekim tarihleri arasında 9 gün boyunca Toplamda 530’u aşkın yayınevi, sahaf ve STK, 450 yazar ve 750’yi aşkın etkinlikle kapılarını biz kitapseverlere açmayı bekliyor.
Kitap Fuarı’nı sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyoruz.
Teşekkürler Büyükşehir…
YORUMLAR