MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı kimdir?
1968 Aksaray doğumluyum ama yaklaşık 50 yıldır Kocaeli’de yaşıyorum. İzmit’te eğitim öğretim hayatımı tamamladım. Memuriyet için Kahramanmaraş Afşin ve Aksaray Ortaköy’de öğretmenlik yaptım. Sonrasında, 1999-2002 yılları arasında Milliyetçi Hareket Partisi’nin koalisyon ortağı olduğu dönemde Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü görevini üstlendim. 2001 yılında devlet memurluğunu bırakıp özel sektörde yönetici olarak çalıştım ve 2017’de emekli oldum. 2001 yılından beri Milliyetçi Hareket Partisi’nde aktif olarak görev aldım. 2009 yılından itibaren yönetim kadrolarında yer aldım ve 2021 yılına kadar İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2021 yılında görevden ayrıldıktan sonra Allah nasip etti, beş ay önce il başkanı olarak atanarak Kocaeli’ye ve dava arkadaşlarıma hizmet etme fırsatı buldum. Beş aydır da il başkanı olarak görev yapmaktayım. Evliyim, iki çocuğum var. Kızım evli, oğlum özel sektörde çalışıyor. Çekirdek bir ailemiz var ve mutlu bir şekilde yaşıyoruz.
Göreve geldiğiniz günden beri Kocaeli genelinde ve ilçelerde köklü değişiklikler yapıldı. Sizce en önemli değişiklikler nelerdi?
Göreve atandığımız 15 Temmuz’dan itibaren il teşkilat yapısını çok kısa sürede bir hafta, 10 günlük bir zaman diliminde yeniden şekillendirdik. 10 ilçe teşkilatının ve il yönetiminin yapılandırılmasını tamamlayarak genel merkezin onayını aldık ve hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. Teşkilat yapısını oluşturduktan sonra bölgemizdeki meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcılarımızla ilgili düzenlemeler yaptık. 9 atanmış belediye başkan yardımcımız ve seçilmiş meclis üyelerimiz vardı. Bunlardan ikisini kan uyuşmazlığı sebebiyle görevden aldık. Birisi Dilovası, diğeri ise Darıca’da görev yapıyordu. Bu değişiklikler, teşkilat yapısında önemli düzenlemeler getirdi. Ancak en büyük değişiklik, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kocaeli teşkilatında tabanın hissiyatıdır. Artık daha samimi, daha içten bir teşkilat yapısı var. Teşkilat binamıza gelen herkes, kapımızın açık olduğunu görüyor. Herkesin ulaşabildiği bir il başkanı ve aynı şekilde herkesin derdini dinleyen bir teşkilat anlayışıyla hareket ediyoruz. İlk atandığımızda, beklenenden çok daha büyük bir katılımla 4 bini aşkın kişinin yer aldığı bir devir teslim töreni gerçekleştirdik. Geçmişte görev almış dava arkadaşlarımızı unutmadık. “Siz de bizimlesiniz, bu yapıya dahilsiniz” diyerek geçmişte görev yapmış arkadaşlarımızla bir yemekli kucaklaşma programı düzenledik. Başlangıçta 250-300 kişi beklerken, 1100-1200 kişilik bir katılım oldu. Ardından, Cumhuriyet’in 101. yılına özel 101 yeni üye hedefi belirledik. Ancak bu sayı bize az geldi, hedefimizi 5000 üye olarak güncelledik. Kongre merkezinde düzenlediğimiz üye katılım programında, olumsuz hava koşullarına rağmen 5000 kişilik bir katılım sağladık. Özetle, en büyük değişim; teşkilatına inanan, yönetimlerine güvenen, Kocaeli’de neler yapabileceğini herkese gösteren bir yapı oluşturduk.
Devir teslim töreni, il binasında yapılacaktı ancak değişiklik yapılarak Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirildi. Geçmiş dönem il başkanlarından Aydın Ünlü de sizinleydi. Şimdi ise Ünlü, teşkilat yemeğine katılmayarak geçmiş dönem il başkanı Murat Nuri Demirbaş ile bir araya geldi. Bununla ilgili yorumlarınız nelerdir?
Teşkilat, bir tanedir ve burasıdır. İkiside bir şekilde görevden ayrılmış arkadaşlarımızdır. Ben bunu şöyle yorumluyorum; buradaki Başkanlık Divanı’ndaki anlayışımı, hiç kimse dışarıda kalmasın, herkes burada olsun, bu taşın altına elini koysun, davayı nereye götürebiliriz noktasında hizmet ederken tüm arkadaşlarımızı davet ettik. Buna Aydın Ünlü de dahil, Murat Nuri Demirbaş da dahil. Şimdi Murat Nuri Demirbaş, bu zamana kadar hiçbir programımıza gelmedi, davetlerimize de icabet etmedi. Sonrasında Aydın Bey, burada olmasına rağmen gelmedi, “Ben gelmeyeceğim.” gibi bir tavır kullandı galiba kendi kafasında. Gelmeyince şimdi biz oradaki 80 yaşındaki Bünyamin abimizle, 30 yaşlarındaki Yunus Emre’ler gelirken 11 yıl davaya il başkanlığı yapmış bir eski il başkanımızın gelmemesini yadırgadım. Çünkü biz o gün Körfez’de bir toplantı yaptık, tek derdimiz bu davaya neler katabiliriz. Belki benim görmediğim, benim eksik yaptığım, benim yanlış yaptıklarım vardır. Biz, sizlerin de tecrübeleriyle bu davaya ne katabiliriz veya belki içinizde kalan bir ukde vardı. İşte “Ben şunu da yapacaktım, görevden alındım, bunu da yapacaktım ama milletvekili adayı oldum. Bunu böyle yaparsak daha iyi olur.” mantığında bir toplantı yapıp davaya ne katabiliriz diye arkadaşlarımızı davet ettik. Ancak teşkilatın davetini yok saymak, teşkilatı yok saymak mantığıdır. Ben de o zaman şöyle düşünüyorum: Teşkilatı yok sayıyorsanız, bu teşkilatın sizinle konuşacak hiçbir şeyi kalmamış demektir. Şimdi teşkilat programına gelmeyen 2 kişinin ben kimlerle, nerede oturduklarını, resimleri dahi bende var. Demek ki bu iki kişinin teşkilattan daha önemli konuları varmış ki gidip buluşabiliyorlar. Teşkilatın davetine icabet etmeyip dışarıda farklı bir yerde konuşurlarsa, o da onların sorunu. Teşkilat buradadır! Teşkilat varken dışarıda kimse teşkilatçılık yapamaz. O da onların takdiridir.
Bunu artık net söylüyorum, sizin aracılığınız ile duyurayım; Kocaeli’de artık bu olayı kapatalım. Birilerinin ismini Kocaeli’de boş zikrederek birilerine prim yaptırmayacağım artık. Yani ben andıkça, teşkilatlar andıkça reklam yapıyorlar. Bu saatten sonra Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarının hiçbirisinde boş laf üretilmeyecek. Bizim yapacak çok projelerimiz var. Biz, 35 tane teşkilatın üstünde kendini gören insanlarla kendimizi yorup teşkilatların kafasını dağıtacak zamanımız da yok.
Dediniz ya çok iş yapacağız, çok projelerimiz var. MHP Kocaeli olarak öncelikle hedefleriniz, projeleriniz nelerdir?
Ben buraya tesadüf eseri gelmedim. Bunu her açıklamamda dedim, geçerken de uğramadım, birileri bana “Geçerken ya kimse yoktu, gel.” de demedi. Ben yapmış olduğum çalışmalarım ile bir gün belki liderim bana da görev verebilir mantığında 3 sene hangi ilçede kime atayabilirim, geldiğimde hangi programları yapabilirim, diyerek her şeyi düşündüm. Şimdi biz geldik. Bunun da örneği kanıtı olarak, bir saati bulmadan ben bu koltuğa oturduğumda “İstifa ettim.” diyenin yerine, daha binayı terk etmeden yerine yeni ilçe başkanı gönderdim. Ve öyle bir hal aldı ki insanlar basına düşüp “MHP’ye ne oluyor ya?” demeden, benim atadığım insanlar, gidenlerin daha üstündeydi. Ve insanlarda farklı bir memnuniyet yarattı. Yani o geldi, bu daha iyiye çevirdi.
Bizim hedeflerimiz çok. Öncelikli hedefimiz, üye sayımızı artırmak. Ben geldiğimde 18 bin olan üye sayımızı, ilk çeyrekte 25.bine, 2025 yılı itibarıyla da 35.bine çıkarmak. Bunu da şu ana kadar 5.800 küsur yeni üye yaparak başardık. Yani daha ilk çeyreğe girmeden hedefimizi aşarak, üye sayımızı 23.000-24.000 bandına getirdik.
Eğer 18.000 üye dersek, 80-100 bin arası bir seçmen desteği ortaya çıkar. Konjonktüre bağlı olarak bu sayı değişebilir. Ancak 35.000 üye yaptığımda 175.000 normal, 4 dediğimizde hedef 2 garanti, 3’ü zorlayan bir milletvekilliği yapısı çıkartmak. Artık Milliyetçi Hareket Partisi, oturduğumuz bu koltuklardan yönetilen değil, sahanın her yerinde olan, yapıların tamamına müdahil olan, seçimlerin olabildiği her yerde adayı olup yapının içerisine girmek için mücadele eden bir parti olacak. Buraya gelen vatandaşlarımızın dertlerinin dinlenip sorunlarının çözülmediği hiçbir konu olmayacak. Elimizden geliyorsa yapılması gereken ne varsa onu yapan, hareketli bir il teşkilatı olarak liderimize, partimize, Cumhur İttifakı’na hizmet edeceğiz.
Böyle hedeflerinizden bahsettiniz. Olası bir seçim öncesi şöyle bir yorum alsam: Sizler Kocaeli’deki siyasi partilerin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Bunu sizler daha iyi gözlemliyorsunuz. Şu anda Milliyetçi Hareket Partisi’nin haricinde, birbirlerinin kongresi, iç tartışmaları ve ulusal basındaki yansımaları dışında Kocaeli’de yerelde, il bazında sahada çalışan, programlar yapan başka bir parti var mı? Biz zaten yarın seçim olacakmış gibi hazırız, teşkilatlarımız da hazır. Mesela bizim ilk geldiğimizde, burada 5 ay önce 80 tane mahalle başkanı atanmışken, şu anda bu sayı 470’e ulaştı. Bunlardan 420 tanesi hazır, diğer 50 tanesi de atama için bekliyor. Aslında hepsi hazırdı ama biz atanmışları bile yeniden değerlendirdik. Yani “olmuş olsun” diye değil, yeniden arıyoruz arkadaşlarımızı: “Haberiniz var mı? Mahalle başkanı olarak atandınız. Bu işi yapabilir misiniz?” diye. Teşkilat masasının yaptığı teyitli, onaylı bir çalışma ile “Ben bu işe hazırım, görevime talibim, ben buradayım.” diyen 420 mahalle başkanını belirledik. Zaten mahalle başkanları tanındıktan sonra, yarın seçim olacakmış gibi o bölgelerdeki sandık görevlilerini hazırlayıp listelerimizi hazır hale getireceğiz. Ramazan programlarımız başlayacak. Hedefimiz, Allah nasip ederse, 472 mahallemizin mahalle başkanlarına, hiçbir yerden, resmi belediyelerden veya büyükşehirden talep etmeden, sadece ülkücülerin helal parasıyla toplanmış yaklaşık 2.000 kolinin dağıtımını yapmak. Daha evvel ilk 472 mahalle başkanımıza, bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine en az beşer, onar koli vererek Kocaeli’nin tüm mahallelerine Milliyetçi Hareket Partisi’nin yardım elini uzatacağız. Ramazan öncesinde, insanlarımıza ne yapabiliriz diye mücadele vereceğiz. İftar programlarımız olacak, çalışmalarımız bu şekilde devam edecek.
Ülkü Ocakları Başkanı Abdulkadir Özdemir ile olan ilişkileriniz nasıl? Ülkü Ocakları ile il başkanlığının ortak çalışmaları olacak mı?
Abdulkadir Özdemir kardeşimle çok uzun yıllardır siyaset yaptım. Şu anda onunla yaşadığım samimi abi-kardeş diyaloğunu diğerlerinde vallahi görmedim. Şimdi arasam, “Abim nasılsın?” der, ben de “Kardeşim” derim. Yani “hocam” ya da “başkan” da demem, o da bana “il başkanı” demez, “Abim” der.
Şu ana kadar yapmamız gereken veya ortak yapmamız gereken ne varsa, programlar dahil, ufak çaplı kendi ilçemizde çözmemiz gereken konular dahil, sorunsuz ve çok güzel bir şekilde ilerliyoruz. İnşallah böyle de devam edecek. Çünkü herkes kendi sorumluluklarını, kendi işlerini bildiği için ben ona “Çık, birlik ol.” diyorum, o da bana kardeşlik yapıyor. Şu anda hiçbir sıkıntı ve sorun olmadan mükemmel bir şekilde abi-kardeş diyaloğumuz var.
Seçimlerle ilgili tekrar bir soru sormak istiyorum. MHP Kocaeli olarak, siz yönetimde değilken yerel seçim atlattık. Sizce seçimlerden elde edilen sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz?
2024’te gerçekleştirilen seçimde, Kocaeli bazında alınan sonuçlar ortada. Biz normalde 2018’de, yani en son bıraktığımızda, Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatını %11-14 bandında bırakmıştık. Şimdi alınan sonuç belli: %8 demek ki bu, giden arkadaşlarımızın çalışmadığı anlamında değil, diyeyim, tecrübesizliği, siyaseti ilk seçim atlatması diyeyim, bunlardan dolayı yaşanan sıkıntılı bir süreç oldu. Yani %8 gibi bir süreç. İnşallah biz bu yüzde sekize çıkarıp, kilit sayısını daha fazla bir noktada, daha yukarılara çekip. Yani biz burada bir eski 99 ruhu derlerdi. Ben her zaman şunu söylüyorum: Artık tamam, hep 99 ruhuyla maziyi anlamanın anlamı yok. 2024 Eylül’e geldik, biz 2024 ruhu diye bir ruh yakalamak istiyoruz. Bu da çok farklı bir şey oluyor. Yani çok rahat alıp, üçü zorlayan, belki üçü de yakalamak için.
Artık genel siyasi konjonktür, ülkenin yapısıyla ilgili biraz da. Yani biz ne kadar koyabilirsek koyacağız ama burada artık Milliyetçi Hareket Partisi’nin bir değil, ikiyi garanti alıp, üçü, dördü zorlayan bir yapıda çalışabilecek bir yapıya getireceğiz. İşte kardeşlerimizin de ilk siyasi tecrübeleriydi, belki onun heyecanına yenik düştüler, belki de farklı sorunlar vardı. %10’dan %8’e düşmüş bir yapı. Elbette bazı noktalarda eksiklerimiz vardı. Yani başarı mı, başarısızlık mı? %14, %8; artık bunu yorumunu sizler yapacaksınız ama biz işte o %8’i tavana çıkartmak için 5 aydır sabahın yedisinde kalkıp akşamın biri ikisinde evine giden bir il ve ilçe teşkilatlarımız var.
Geçen Gölcük Hasaneyn Köyü’nde bir program yaptılar arkadaşlar, benim de haberim yoktu, sadece halkla sohbete gideceğiz. Yani böyle bir ruhu 99, 2024, 2054 olsa görmezsiniz. 15-20 tane ATV, belki 400-500 araç konvoyu kilometrelerce, ışık söylemediği mahalleye girdiğinizde, konfeti, havai fişeklerle karşılanan bir yapı bu seçim yok, hiçbir şey yok, sadece bir teşkilat geliyor. Salona girdiğimizde salonun almadığı, dışarı taşmış bir yapı. Çok farklı şeyler çıkacak. Yani ben Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu çalışmasından sonra, Milliyetçi Hareket Partisi’nin neler yapabileceğine ben bile kestiremiyorum. Onun için Allah sonumuzu hayır eylesin diyorum. İyi şeyler yapıp günümüz gelip bizlerde gittiğimizde şunu dedirtmek istiyoruz: “Kocaeli’ye birileri geldi gitti ama neler yaptı, biz hala onların yaptığını yapamadık.” diyecek bir yapıyla hizmet etmek istiyoruz.
Son olarak şeyi sormak istiyorum: Cumhur İttifakı ile aranız nasıl, ilişkileriniz nasıl ilerliyor? Kocaeli seçim dönemimizde değiliz ama programlar var, berabersiniz.
Cumhur İttifakı’yla Milliyetçi Hareket Partisi’nin hiçbir sorunu yok. Yani biz onların düzenlemiş olduğu protokol programlarına, eğer bizim de çok elzem bir şeyimiz yoksa, %90’ına katılıp onlarla hareket eden, işte bir sorunumuz, bir sıkıntımız olduğunda il başkanımız Şahin Bey’le sorunsuz bir abi-kardeş modunda, yani il başkanlığını da geçtik, Cumhur İttifakı’nı da geçtik, çok iyi bir yapıda ilerleyen bir sürecimiz var. İnşallah bizim de derdimiz burada; yani yine Cumhur İttifakı devam ettiği sürece elbette genel seçimlerde herkes kendine çalışacak ama yerel yönetim noktasında da yukarıdaki işte paydanın nasıl paylaşılacağı noktasında, belki hani belediye başkanlığı noktasında bizlere de bir yer düştüğünde biz kendi noktalarımızı ama diğer noktalarda da Cumhur İttifakı’nın burada Kocaeli’de en güçlü çıkması için elimizden geleni, çaba gösteren bir Milliyetçi Hareket Partisi olacağız. Bizler de onun için veririz ama şu ana kadar sorunsuz ve problemsiz ilişkimiz var, inşallah böyle de devam eder.
Son olarak şunları eklemek istiyorum; Ben Kocaeli’den şunu istiyorum: Artık Kocaeli’de tüm tabanın derdini dinleyen, tüm tabanın sorunlarıyla dertlenen bir yapı, topluluğu var Kocaeli’de. Yani il, ilçe bazında burası herkese açık, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yer. Burada bizim kapıdan girdiğiniz zaman kapı açık, il başkanına ulaşıyoruz. Böyle bir yapıda herkese açık bir kapıda biz teşkilatımıza hizmet etmek için Buradayız, yani kimse şunu diyemez: “Ben geldim, il başkanımı göremedim, ilçe başkanımı göremedim, bizi dinlemediler, ilgilenmediler.” Deme şansları yok. Biz bunlarla bu kadar yakından ilgilenirken, o arkadaşlarımız da o kardeşlerimiz de seçim zamanı elinden geleni yapar, Milliyetçi Hareket Partisi’ni bir noktaya getirir. O yüzden biz de inanıp bizlere güvenmelerini ve teşkilatlarını yalnız bırakmamalarını istiyoruz.