Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi.
DOĞUM BORÇLANMASI HAKKINDA AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2008’deki sosyal güvenlik reformu öncesinde kadınların doğum borçlanma hakkı bulunmadığını hatırlattı. Işıkhan, 2008 yılında sigorta başlangıcından sonra her bir çocuk için 2 yıla kadar borçlanma hakkı tanındığını ve bu hakkın 2014 yılında 3 çocuğa çıkarılarak kadınlara emeklilikte 6 yıla kadar prim ödeme avantajı sağlandığını belirtti.
Kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik teşviklerin çeşitlendirilerek sürdürüleceğini vurgulayan Işıkhan, bu konudaki desteklerin devam edeceğini ifade etti.
İŞKUR’UN KAPASİTESİ HAKKINDA BİLGİLER
Bakan Işıkhan, İŞKUR’un 81 ilde 160 birim ve yaklaşık 10 bin personelle hizmet sunduğunu belirtti. İş ve meslek danışmanlarının sayısının 4 bin 800 olduğunu ifade eden Işıkhan, günlük ortalama 8 bin kişinin İŞKUR’a başvurduğunu açıkladı.
Ayrıca, İŞKUR’un yıllık 1,2 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini, hizmetlerin tamamının dijital ortamlara aktarıldığını ve mobil uygulamanın erişilebilirliğinin artırıldığını dile getirdi.
SAĞLIK HARCAMALARINA YAPILAN ARTIŞ
Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında 2024 yılında yapılan fiyat güncellemeleri hakkında bilgi veren Bakan Işıkhan, ayakta tedavilerde kullanılan tıbbi malzeme fiyatlarına 1,97 milyar lira, yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzeme fiyatlarına 166 milyon lira, tedavi giderlerine ise 234 milyar lira artış yapıldığını ifade etti.
Bu düzenlemelerin, vatandaşlara daha nitelikli sağlık hizmeti sunulması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE VURGUSU
Kayıt dışı istihdamın Bakanlığın en temel önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Işıkhan, bu alandaki denetimlerin ve projelerin yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Son 3 yılda yapılan denetimlerde 417 bin 629 iş yeri ve 3 milyon 329 bin 761 çalışanın incelendiğini, 96 bin 134 kişinin kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini belirtti.
İş yerlerine 4,3 milyar lira prim ve idari para cezası uygulandığını açıklayan Işıkhan, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının AB projeleriyle desteklendiğini söyledi.
GERİ GÖNDERME MERKEZLERİNDE DENETİMLER ARTIRILDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geri gönderme merkezlerinin düzensiz göçle mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu belirterek 2024 yılında toplam 644 denetim yapıldığını açıkladı. Geri gönderme merkezlerinin 7/24 kamera ile izlendiğini ve ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından düzenli olarak denetlendiğini ifade etti.
DEPREM YARDIMLARI VE AFAD HESAPLARI
Yerlikaya, Kahramanmaraş merkezli depremler için toplanan yardım miktarının 141 milyar lira olduğunu, bunun 119,3 milyarının harcandığını ve AFAD’ın hesaplarında 21 milyar 540 milyon lira bulunduğunu belirtti.
TARIMDA ÇİFTÇİ SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısının 2022’de 2 milyon 177 bin, 2023’te 2 milyon 245 bin, 2024’te ise 2 milyon 340 bin olduğunu açıkladı.
BÜTÇELER KABUL EDİLDİ
Genel Kurulda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Tarım ve Orman bakanlıkları ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri kabul edildi.
OTURUM KAPANDI
Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.