Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal yardımlara bağımlı kalmadan sosyoekonomik hayata dahil olmalarını sağlamak ve sosyal yardım-istihdam bağlantısını güçlendirmek amacıyla çeşitli programlar uyguluyor.
ÜÇ AŞAMALI DESTEK MODELİ UYGULANIYOR
Bu çalışmalar kapsamında, çalışabilir durumda olan ve sosyal yardımlardan faydalanan bireylerin istihdamını teşvik etmek için üç aşamalı destek modeli sunuluyor: “İşe Yönlendirme Yardımı”, “İşe Başlama Yardımı” ve “Özel İşveren Sigorta Prim Desteği.”
İŞE YÖNLENDİRME YARDIMI NEDİR?
İlk aşamada yer alan İşe Yönlendirme Yardımı ile İŞKUR tarafından işe yönlendirilen vatandaşların iş görüşmelerine gidiş ve başvuru aşamasındaki giderleri karşılanıyor. Bu destek, yıl içerisinde azami 3 kez veriliyor.
İŞE BAŞLAMA YARDIMI SAĞLANIYOR
İşe yerleştirilen sosyal yardım yararlanıcılarına, aynı yıl içerisinde bir kez olmak üzere, brüt asgari ücretin üçte biri kadar İşe Başlama Yardımı yapılıyor. Bu destek, bireylerin iş hayatına geçişini kolaylaştırmayı hedefliyor.
SİGORTA PRİMLERİ BAKANLIK TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Bakanlık, sosyal yardım yararlanıcılarının özel sektörde istihdam edilmesi durumunda işverenlerin ödemesi gereken sigorta primlerini 1 yıl boyunca karşılıyor. 2024 yılı itibarıyla, bu kapsamda işverenlere 127 bin kişi adına toplam 564,1 milyon liralık Özel İşveren Sigorta Prim Desteği sağlandı.
İŞİ REDDEDENLERİN SOSYAL YARDIMLARI KESİLİYOR
Bakanlık, istihdam desteği programlarına cezai müeyyideler de uyguluyor. İŞKUR tarafından teklif edilen işi haklı bir gerekçe göstermeksizin üçüncü kez reddeden kişilerin sosyal yardımları, 1 yıl süreyle kesiliyor. Bu düzenleme, istihdam sürecine katılımı artırmayı hedefliyor.