Safra kesesi, karın sağ üst kadranda, karaciğerin alt komşuluğunda ve karaciğere yapışık bir organdır. Başlıca görevi, karaciğerin ürettiği safranın bir kısmını -açlık dönemlerinde- ana safra kanalından emerek depolamak, yoğunlaştırmak ve sindirim sırasında yeniden bağırsağa salgılamaktır. Karaciğer ürettiği safranın bir kısmını safra kesesine ihtiyaç duymaksızın doğrudan bağırsağa gönderebilir.
SAFRA KESESİNDE KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR
Safra kesesi, taş oluşumu, iltihaplanma veya kanser gelişimi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu sorunlar ağrı, bulantı, kusma, sarılık ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu durumlarda safra kesesinin çıkarılması gerekebilir ve bu işlem safra kesesi ameliyatı olarak adlandırılır.
SAFRA KESESİ TAŞLARININ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Safra kesesi taşları, safra kesesinin en sık rastlanan hastalığıdır. Safra, karaciğer tarafından üretilip ince bağırsağa doğru akarken safra kesesinde birikir. Safra kesesinde biriken safranın yapısını oluşturan maddelerden bazılarının artması veya azalması, tortuların oluşmasına ve taş gelişimine neden olabilir. Yağlı, yumurtalı veya kızartma ağırlıklı beslenme sonrası hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, karın sağ üst kısmında ağrı ve sırta vuran ağrılar, safra kesesi taşlarının belirtileri arasında yer alabilir.
SAFRA KESESİ TAŞLARININ TEDAVİSİ
Safra kesesi taşlarının tedavisi cerrahidir. İlaç veya bitkisel yöntemlerle tedavi girişimleri, hayati tehlikelere yol açabilir. Safra kesesi taşları; safra kesesi iltihabı, safra yolları iltihabı, safra kesesi delinmesi, tıkanma sarılığı, pankreatit ve safra kesesi kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu problemlerin bazıları ölümcül olabilir.
SAFRA KESESİ AMELİYATI UZMANLIK GEREKTİRİR
Safra kesesi ameliyatı, karaciğere yapışık olması ve çevresindeki kritik organlarla yakın komşuluğu nedeniyle oldukça özelliklidir. Ameliyat, bölge anatomisine hakim uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Genelde hastalar ameliyat sonrası 4’üncü saat yürümeye başlayabilir ve 1 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilirler.
AMELİYAT SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ
- Yüksek yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı: Yağlı etler, kızartmalar, kremalı soslar gibi gıdalar sindirim sorunlarına yol açabilir.
- Küçük öğünler tüketilmeli: Sindirimi kolaylaştırmak için günlük beslenme küçük ve sık öğünlere bölünmelidir.
- Bol sıvı tüketilmeli: Günlük en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.
- Lifli gıdalar tercih edilmeli: Sebze, meyve ve tam tahıllar tüketilmelidir.
DİĞER ÖNERİLER
- Ameliyat sonrası ağır kaldırmaktan kaçınılmalı ve yavaş hareket edilmeli.
- Sigara ve alkol tüketimi sınırlandırılmalı.
- Düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.