Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Duruş bozukluğu skolyoz işareti olabilir

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, çocuklarda skolyoz belirtilerine dikkat çekerek, “Çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş,

Liv Hospital Samsun Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, skolyozu şu şekilde tanımladı: “Skolyoz (omurga eğriliği), omurganın sırt ve bel bölgesinin yana doğru eğriliği olarak tanımlanır. Büyümenin en hızlı yaşandığı ergenlik döneminde görülme sıklığı artan hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken dönemde müdahale edilmesi büyük önem taşır.”

HER 100 KİŞİDEN 2-4’ÜNDE GÖRÜLÜYOR

Skolyozun toplumda yüzde 2-4 oranında görüldüğünü belirten Dr. Ulaş, hastalığın kız çocuklarında erkeklere göre daha sık rastlandığını ifade etti. “Skolyoz, kötü duruş ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam oturmaması gibi belirtilerle kendini gösterir. Çocuktaki hafif değişiklikler, aile üyeleri, arkadaşlar ya da öğretmenler tarafından fark edilebilir” dedi.

ERGENLİK SONRASINDA DA İLERLEYEBİLİYOR

Dr. Ulaş, ergenlik döneminde başlayan skolyoz eğriliklerinin, büyüme tamamlandıktan sonra da ilerleyebileceğini belirtti. “Genelde 45-50 derece üzerindeki eğrilikler, estetik açıdan kötü bir görüntü oluşturduğu gibi akciğer fonksiyonlarını da bozabilir. Bu durumda cerrahi tedavi tercih edilir. Günümüz teknolojisi, skolyoz cerrahlarının eğrilikleri daha başarılı bir şekilde düzeltebilmesine olanak tanımaktadır” diye konuştu.

SKOLYOZ CERRAHİSİNDE FÜZYON YÖNTEMİ

Skolyoz cerrahisinde kullanılan füzyon yöntemi hakkında bilgi veren Dr. Ulaş, “Füzyon ameliyatı, eğilmiş omurların düzgün bir şekilde dizilip birbirine kaynatılması işlemidir. Bu yöntem, skolyoz eğriliğinin artmasını engellemede oldukça başarılıdır. Ayrıca estetik olarak düzgün bir görüntü elde edilmesini sağlar” dedi.

EĞRİLİĞİN ESNEKLİĞİ TEDAVİYİ ETKİLİYOR

Ameliyat öncesinde skolyoz eğriliğinin esnekliğini anlamak için özel filmler çekildiğini belirten Dr. Ulaş, “Eğrilik ne kadar esnekse, ameliyatla o kadar iyi düzelme sağlanır. Cilt estetik dikişle kapatılarak iz oluşumu engellenmeye çalışılır. Ameliyat sonrası iz oluşumunu önlemek için özel kremler ve güneşten koruma yöntemleri kullanılır” ifadelerini kullandı.

AMELİYAT SONRASI SÜREÇ NASIL İLERLER?

Skolyoz ameliyatının ardından ağrının genelde ilk günlerde daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Ulaş, hastaların ikinci günde ayağa kaldırılıp yürütüldüğünü belirtti. “Çoğu hasta üçüncü günden sonra ağrısında azalma hisseder ve hastaneden taburcu edilir. Ameliyat sonrası çocuklar genelde 2-4 hafta içinde okula dönebilir” diye konuştu.