Orta kulak enfeksiyonları, virüsler ve bakteriler gibi mikroorganizmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Çocuklarda bu enfeksiyonların görülme riski yetişkinlerden daha fazladır. 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekler ve küçük çocuklar, özellikle ailede orta kulak iltihabı geçmişi olanlar, bu enfeksiyon açısından daha yüksek risk altındadır. Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Natavan Ramazanzade, “Bazı bireyler aile öyküsü, alerjik durumlar, kronik hastalıklar, soğuk algınlığı gibi çeşitli risk faktörleri nedeniyle orta kulak iltihabına daha yatkındır” diye konuştu.
ORANEN SEMPTOMLAR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER
Op. Dr. Natavan Ramazanzade, orta kulak iltihabının semptomlarının yaş gruplarına göre değişiklik gösterebileceğini belirtti. Sık rastlanan belirtileri ise şöyle sıraladı: “Kulak ağrısı, küçük çocuklarda iştah kaybı, huysuzluk, ağlama atakları, uyku problemleri, kulağı çekiştirme, yüksek ateş, kulak akıntısı, işitme kaybı, baş ağrısı ve denge kayıpları.”
TEKRARLAYAN ORTA KULAK İLTİHABINA DİKKAT
Tekrarlayan orta kulak iltihabının, işitme kaybı ve kulak zarı yırtılması gibi komplikasyonlara yol açabileceğini vurgulayan Op. Dr. Ramazanzade, “Özellikle küçük çocuklarda konuşma gecikmesi, gelişim geriliği ve enfeksiyonun kemiklere, nadiren beyin zarlarına kadar yayılabilmesi gibi riskler artabilir” ifadelerini kullandı.
ERKEN TANI VE DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ
Op. Dr. Ramazanzade, kulak enfeksiyonu varlığında erken tanı ve doğru tedavi ile komplikasyonların çoğu zaman önlenebileceğini belirtti. Semptomlar uzun sürdüğünde, 6 aydan küçük çocuklarda, şiddetli kulak ağrısında veya kulaktan iltihaplı sıvı geldiğinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Kulak enfeksiyonlarının genellikle müdahale olmadan düzeldiğini ve ilaç gerektirmediğini ancak bazı durumlarda doktor önerisiyle antibiyotik tedavisi uygulanabileceğini ekledi.
KULAK ZARINDA DELİNME CİDDİ BİR KOMPLİKASYON
Orta kulak iltihabına yol açabilecek durumlar arasında efüzyonlu orta kulak iltihabına dikkat çeken Dr. Ramazanzade, “Efüzyonlu orta kulak iltihabında enfeksiyon olmamasına rağmen kulakta sıvı birikmesi olabilir. Bu durum işitme kaybına yol açabilir ve kulak zarında delinme gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir” dedi.
TEDAVİDE KULAK TÜPÜ AMELİYATI SEÇENEĞİ
Op. Dr. Ramazanzade, orta kulakta biriken sıvının ilaçlara rağmen düzelmemesi durumunda tüp takılması ameliyatının bir seçenek olduğunu belirtti. Sürekli tekrarlayan ve medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda, özellikle iletim tipli işitme kaybı olan hastalarda tüp takılması ameliyatı ile çözüm sağlanabileceğini ifade etti.