Bayındır Söğütözü Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cem Gündoğdu, elektronik sigaraların da astım, KOAH ve akciğer kanserine yol açabilecek kimyasallar içerdiğini belirtti.
AKCİĞER KANSERİ ÇOĞU ZAMAN BELİRTİ VERMİYOR
Bayındır Sağlık Grubunun açıklamasında, dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin, çoğu zaman belirti vermeden ilerlediği ifade edildi.
SİGARA KULLANIMI EN TEMEL NEDEN
Sigara kullanımının akciğer kanserinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal ve 70’ten fazla kanserojen madde bulunduğuna dikkat çekti.
PASİF İÇİCİLİK RİSKİ ARTIRIYOR
Pasif içiciliğin, akciğer kanseri riskini yüzde 20-30 oranında artırdığını vurgulayan Gündoğdu, puro ve pipo gibi diğer tütün ürünlerinin de ciddi risk oluşturduğunu belirtti.
ELEKTRONİK SİGARALAR ZARARSIZ DEĞİL
Gündoğdu, elektronik sigaraların normal sigaralardan daha az zararlı olduğu algısının yanlış olduğunu ifade etti. “Elektronik sigaralar, ağır metaller, kurşun ve kanserojen maddeler içeriyor. Astım, KOAH, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Ayrıca, akciğer iltihabı ve zatürre riskini de artırıyor,” dedi.
AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Akciğer kanserinin erken dönemde genellikle fark edilmediğini belirten Gündoğdu, belirtileri şöyle sıraladı:
- Yoğun ve sürekli öksürük,
- Göğüs, omuz ve sırt ağrısı,
- Balgamda değişiklik veya kanlı balgam,
- Nefes darlığı,
- Ses kısıklığı ve yutma güçlüğü,
- Boyun ve yüzde şişlik,
- Göz kapağında düşme,
- Hışıltılı solunum,
- Tekrarlayan bronşit ve zatürre atakları.
ŞİKAYETLER VARSA HEKİME BAŞVURULMALI
Sigara kullanımıyla birlikte bu belirtilerden bir veya birkaçı görülüyorsa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.