Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1
Masaüstü Reklam 1

Bu yöntem ile göğüs hastalıklarında daha erken teşhis mümkün

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, EBUS’un (endobronşiyal ultrasonografi) göğüs hastalıklarında günümüzde en önemli tanı yöntemlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Bu yöntem havayolunun içinin görüntülenmesi ve aynı anda havayollarının arkasındaki yapıları görme imkanı sağlar. Dokulara zarar vermeden biyopsi yapma imkanı tanıyan bu yöntem, birçok hastalığın teşhis ve tedavisine yardımcı olur” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, EBUS'un (endobronşiyal

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hamdi Ilgazlı, endobronşiyal ultrasonografi (EBUS) yönteminin göğüs hastalıklarında günümüzde en önemli tanı araçlarından biri olduğunu belirtti. EBUS’un, havayolunun içinin görüntülenmesi ve aynı anda arkasındaki yapıları görme imkanı sağlayarak birçok hastalığın teşhis ve tedavisine katkı sunduğunu ifade etti.

BRONKOSKOPİ NEDİR?

Prof. Dr. Ilgazlı, EBUS’un temel bileşenlerinden biri olan bronkoskopi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bronkoskopi, hava yollarının içinin görülebilmesini sağlayan bir endoskopi tekniğidir. Bu işlem, nefes borusu ve bronşların teşhis ve tedavisi için kullanılan esnek (fleksibl) veya rijit cihazlarla yapılmaktadır. Günümüzde fleksibl bronkoskoplar daha yaygın olarak kullanılmaktadır.”

BRONKOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Bronkoskopi işleminin, burun ya da ağız yoluyla hava yollarına ilerletilen, ucunda kamera bulunan bir cihazla yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Ilgazlı, işlemin genellikle ağrısız olduğunu ve genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini belirtti. “Bu yöntemle hava yolları ayrıntılı şekilde görüntülenebilir” dedi.

ULTRASON TEKNOLOJİSİNİN GÖĞÜS HASTALIKLARINDAKİ ÖNEMİ

Ultrasonun tıbbi kullanımının tarihçesini anlatan Prof. Dr. Ilgazlı, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan cihazların, bronkoskopla birleşerek havayolunun içini ve arkasındaki dokuları net bir şekilde görüntüleme imkanı sunduğunu belirtti.

EBUS’UN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

EBUS yöntemini tanımlayan Prof. Dr. Ilgazlı, “Bronkoskopi ve ultrason teknolojilerinin birleşimi olan bu yöntemle hem hava yollarının içi hem de çevresindeki dokular detaylı olarak incelenebilir. Ayrıca hedefe yönelik biyopsi imkanı sunması ve damar yaralanması riskini en aza indirmesi en önemli avantajlarındandır” ifadelerini kullandı.

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIYOR?

EBUS’un kullanım alanlarına da değinen Prof. Dr. Ilgazlı, bu yöntemin akciğer kanseri tanı ve evrelemesi, mediastinal lenf bezi büyümeleri, sarkoidoz, mediastinal kitleler, tüberküloz, enfeksiyon hastalıkları ve lenfoma gibi hastalıklarda etkili bir tanı yöntemi olduğunu söyledi.

AKCİĞER KANSERİNDE ÖNEMİ

EBUS’un özellikle akciğer kanserinde yayılımın ve mediastinal evrelemenin belirlenmesinde kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Ilgazlı, bu bilginin hastaya uygulanacak tedavi yöntemini belirlemede kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

KISA VE AĞRISIZ BİR İŞLEM

EBUS işleminin genellikle 20-30 dakika sürdüğünü ve ağrısız bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Ilgazlı, bu işlemin genel anestezi altında kesiye gerek kalmadan yapıldığını ve hastaların genellikle aynı gün taburcu edilebildiğini söyledi. “Bu yöntem, göğüs hastalıkları alanında son yılların en önemli yeniliklerinden biridir” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Dr. Zeynep Sağırkaya, soğuk havaların gelmesiyle kas ve eklem ağrıları
Sıradaki Haber Dr. Zeynep Sağırkaya: ‘’Soğuk havalarda kas ve eklem ağrıları olmaması için dikkatli giyinmeliyiz”